Φυλλοειδείς Όγκοι
Οι φυλλοειδείς όγκοι του μαστού είναι μία πολύ ιδιαίτερη κατηγορία. Κατά κανόνα είναι καλοήθεις (60-80% στη βιβλιογραφία). Απεικονιστικά μοιάζουν με ινοαδενώματα όταν είναι καλοήθεις. Μπορεί όμως να ανήκουν και στην ενδιάμεση κατηγορία ή να είναι κακοήθεις. Στην τελευταία περίπτωση χρησιμοποιείται και ο όρος φυλλοειδές κυστεοσάρκωμα.
Οι κακοήθεις φυλλοειδείς όγκοι διαφέρουν από τους περισσότερους άλλους καρκίνους του μαστού σε διάφορα σημεία: Έχουν ομαλά όρια στην απεικόνιση, δίνουν κατά κύριο λόγο αιματογενείς και όχι λεμφογενείς μεταστάσεις και έχουν την τάση να υποτροπιάζουν τοπικά. Γι' αυτό το λόγο χρειάζονται πολύ μεγαλύτερα όρια εκτομής και σε πολλές περιπτώσεις μαστεκτομή. Επίσης είναι ευαίσθητοι στην ακτινοβολία και κατά κανόνα δεν ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία.
Επειδή απεικονιστικά θυμίζουν ινοαδενώματα, είναι πολύ σημαντικό να διευκρινισθεί από την πρώτη στιγμή περί τίνος πρόκειται. Αυτό γίνεται με βιοψία, ώστε ο γιατρός να καταλήξει με σιγουριά αν πρόκειται για ινοαδένωμα ή φυλλοειδή όγκο. Οι Φυλλοειδείς όγκοι αντιμετωπίζονται πάντα με χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας το είδος της επέμβασης που χρειάζεστε.
Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρθεί ο όγκος με τμήμα φυσιολογικού ιστού του μαστού γύρω από αυτόν. Είναι σημαντικό να έχουμε σαφές τμήμα υγιούς ιστού, όταν ο όγκος αφαιρείται, καθώς αυτό μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισής των. Αν αυτό δεν επιτευχθεί με την αρχική χειρουργική επέμβαση τότε συνιστάται και δεύτερη.
Το μέγεθος του όγκου σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι και ένδειξη για μαστεκτομη όπου συνήθως προσφέρεται αποκατάσταση του μαστού κατά την ίδια επέμβαση.