Μητρικός Θηλασμός
Ο μητρικός θηλασμός είναι δώρο ζωής. Είναι ένα δώρο της μητέρας προς το νεογέννητο βρέφος της. Για έναν επιτυχημένο Μητρικό Θηλασμό, χρειάζεται να έχετε επιθυμία, ηρεμία, υπομονή και διαθεσιμότητα. Ο θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά τον τοκετό, όταν το βρέφος δείξει τα πρώτα σημάδια πείνας. Είναι η καλύτερη στιγμή έναρξης, γιατί το νεογέννητο είναι αρκετά δραστήριο και καταφέρνει να θηλάσει εύκολα, ακόμα και από θηλές που έχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας. Έτσι μαθαίνει από την πρώτη στιγμή να θηλάζει σωστά και συνειδητοποιεί ότι εξακολουθεί να στηρίζεται στην μητέρα του για την επιβίωσή του.
Η συνδιαμονή μητέρας – παιδιού [rooming-in] είναι άκρως ενισχυτική του μητρικού θηλασμού, διότι σας βοηθά να εκπαιδευτείτε καλύτερα ώστε να αναγνωρίζετε τα σημεία πείνας του μωρού σας, να αναπτύξετε κώδικες επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ηρεμία , ασφάλεια και προστασία στο νεογνό.
Το γάλα που παράγεται τα πρώτα 24ωρα ονομάζεται πρωτόγαλα ή πύαρ. Η ποσότητά του είναι μικρή, αλλά ικανή να καλύψει τις ανάγκες του νεογέννητου, δεδομένου ότι το στομαχάκι του δεν χωρά αρχικά περισσότερο από 2,5-7 mL ανά γεύμα, ανάλογα πάντα με το βάρος γέννησης του. Η ποιότητά του και η θερμιδική του αξία είναι απαράμιλλες, ενώ βοηθά το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού να ωριμάσει.
Σταδιακά αυξάνεται η χωρητικότητα του στομάχου του νεογνού και η παραγωγή του μητρικού γάλακτος, η οποία ρυθμίζεται από τη ζήτηση του νεογνού. Όσο δηλαδή το νεογέννητο ζητάει, τόσο η μητέρα παράγει. Οι μητέρες, σε ποσοστό περίπου 95% είναι σε θέση να θηλάσουν και να καλύψουν απόλυτα τις διατροφικές ανάγκες του νεογνού τους. Ας μην ξεχνάμε πως ένα παιδί που έχει τραφεί με μητρικό γάλα είναι υγιέστερο και εξυπνότερο, γεγονός που το βοηθάει να έχει καλύτερες προοπτικές στην ζωή του.
Πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρει ο θηλασμός, γιατί η μάνα ταΐζει το μωρό από το ίδιο της το σώμα υπάρχουν και άλλοι πρακτικοί λόγοι που είναι χρήσιμος ο θηλασμός για μια μητέρα.
- Ο θηλασμός αναστέλλει την ωορρηξία (οι ωοθήκες της γυναίκας δεν παράγουν ωάρια). Η πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι πολύ μικρή
- Τις βραδινές ώρες είναι πολύ πιο εύκολος ο θηλασμός του μωρού μωρό παρά να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι να ετοιμάσει το μπιμπερό για το μωρό
- Η λεχώνα αποβάλλει το βάρος που έβαλε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω μιας ορμόνης, της ωκυτοκίνης, που παράγεται για να βοηθήσει την μήτρα να αποκτήσει το αρχικό της μέγεθος
- Ο θηλασμός δεν επηρεάζει το μέγεθος του στήθους