Σπερματέγχυση και Υπογονιμότητα
Η ενδομητρική σπερματέγχυση IUI και μάλιστα η εξελιγμένη μορφή της, ενδομητροσαλπιγγοπεριτοναϊκή IUTPI, αποτελεί τη συχνότερη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θεωρείται μέθοδος πρώτης επιλογής. Σύμφωνα με τα τελευταία παγκόσμια δεδομένα, γίνονται διπλάσιοι κύκλοι θεραπείας με σπερματέγχυση, από εκείνους με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Το ενδιαφέρον για την ενδομητρική σπερματέγχυση ανανεώθηκε την τελευταία 30ετία, όταν έγιναν ευρύτερα γνωστές, οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν για την επεξεργασία του σπέρματος, κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Πρόκειται για απλή και ανώδυνη διαδικασία, που γίνεται χωρίς αναισθησία.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (W.H.O.), αλλά και με την πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία, σε ορισμένες περιπτώσεις η σπερματέγχυση, θα πρέπει να προηγείται τέσσερις έως έξι φορές, πριν αποφασιστεί η εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ενδομητροσαλπιγγοπεριτοναϊκή σπερματέγχυση IUTPI, μπορεί να εφαρμοστεί σε ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα, διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας, χαμηλού και ήπιου βαθμού ενδομητρίωση, σε ήπια ανδρική υπογονιμότητα με συγκέντρωση του σπέρματος, σε γυναίκες με πρόβλημα τραχηλικής βλέννας, καθώς και σε υπογονιμότητα ανοσολογικής αιτιολογίας.
Η ενδομητρική σπερματέγχυση μπορεί να εφαρμοσθεί σε ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα, διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας, σε χαμηλού και ήπιου βαθμού ενδομητρίωση σε ήπια ανδρική υπογονιμότητα, σε γυναίκες με πρόβλημα τραχηλικής βλέννας, καθώς και υπογονιμότητα ανοσολογικής αιτιολογίας.
Η ενδομητρική σπερματέγχυση με φαρμακευτική πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, για την δημιουργία 3-4 ώριμων ωοθυλακίων, έχει αποδεδειγμένα καλύτερα αποτελέσματα, πολλές φορές μάλιστα, υπερδιπλάσια από εκείνα που γίνονται σε φυσικούς (μη φαρμακευτικούς) κύκλους.
Επίσης, το σύνολο των ορμονών (γοναδοτροπινών) που χρησιμοποιούνται, για τέσσερις περίπου ημέρες, είναι αρκετά μικρό συγκριτικά με εκείνο της εξωσωματικής, φθάνοντας το ένα τέταρτο ή και μικρότερο. Τέλος το σπερματοζωάριο που θα γονιμοποιήσει το ωάριο θα γίνει με φυσική επιλογή, σε φυσικό περιβάλλον, άρα, κατά συνέπεια, θα είναι από τα καλύτερα.
Πριν τη διαδικασία, η υστεροσαλπιγγογραφία είναι απαραίτητη εξέταση για να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας, μετά την σπερματέγχυση. Με αυτή την εξέταση, ελέγχεται αν οι σάλπιγγες είναι διαβατές και συνεπώς υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για την επιτυχία της μεθόδου. Μπορεί να γίνει επανάληψη της σπερματέγχυσης, τέσσερις – έξι φορές, πριν το ζευγάρι καταλήξει στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η διαδικασία της σπερματέγχυσης είναι απλή και ανώδυνη. Δεν χρειάζεται αναισθησία και η όλη διαδικασία διαρκεί 2-3 λεπτά και μοιάζει με την λήψη του Τεστ Παπανικολάου.